Priča o Trakošćanu

Jezero Trakošćan je smješteno u sjeverozapadnom dijelu Hrvatskog zagorja između gore Macelj, Ravne gore i Strahinjčice. Jezero je dugo oko 1,5 km čija površina iznosi oko 17 ha i sa prosječnom dubinom od 2,5 m.

Oblikovan je kao pejzažni park u kojem jezero, livade, grupacije cvijeća i grmlja čine skladnu hortikulturnu cjelinu. Okolina jezera se razvila u autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba. Posađene su različite egzotične vrste drveća koje uz jezero, posebice u jesenskom razdoblju, daju šarenilo i dinamiku.

Ljeti se voda ugrije do 22 stupnja celzijusa, dok se zimi površina jezera zaledi. Od nastanka, jezero je imalo dvojaku funkciju, prvotno je bilo ribnjak, a kasnije se tu nalazio mlin, pilana, te manja elektrana. Jezero je imalo i estetsku funkciju, odnosno služilo je kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovnoj arhitekturi.

Pored njega uređene su pješačke staze koje taj prostor pretvaraju u šetalište. Sama staza oko jezera iznosi cca 5 km. Bogato je različitim vrstama riba, od bijele ribe,šaranskih riba te je izdašno grabežljivcima.

Image

O ŠRK Trakošćan

Image
Šrk Trakošćan Bednja osnovan je 1997. godine te je time bio jedan od prvih na području bivše Općine Ivanec. Šrk Trakošćan Bednja ima ribolovno pravo nad jezerima Kraljev travnik 1, 2, 3, Škrnik 1. i 2., rijeke Bednja u administrativnim granicama općine Bednja te jezera Trakošćan, bisera Hrvatskog zagorja nastao gradnjom brane na potoku Čemernica 1853-1862. 

Neki od najboljih rezultata i postignuća našeg ribolovnog kluba su:
  • 2007. ženska ekipa Šrk-a Trakošćan Bednja  plasirala se u finale kupa Hrvatske
  • 2010. godine na Svjetskom prvenstvu pastrvskog grgeča održanom u Portugalu na jezeru Alqueva u sastavu Hr reprezentacije Josip Pecigoš i Josip Siniša Pavlinić ,članovi Šrka osvojili su drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji  te se okitli naslovom viceprvaka svijeta.
  • Iste godine ženska ekipa proglašena najuspješnijom u Hrvatskoj. 2011. ženska ribolovna ekipa sudjelovala je u Italiji na Svjetskim ribolovnim igrama u Firenci na rijeci Arno  i osvojila 4 mjesto te je to najbolji Hrvatski rezultat na Svjetskim i Europskim prvenstvima.

Upoznajte nas

Vodstvo kluba

Velimir Sekol - predsjednik

Zlatko Koračević - dopredsjednik

Danijel Frigula - blagajnik

Ivan Grofelnik - tajnik

Ribočuvari:

Alan Mojiško

Josip Dunaj

Članovi upravnog odbora